پخش زنده
امروز: -
ریه های خسته.....حکایت شهری که باران زیبای پاییزی برای مردمانش کابوس است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان؛ فکرش را بکن نفست بالا نیاید هر چه دست و پا بزنی ،حتی یک مشت اکسیژن سهمت نمی شود. در این شهر به این پهنایی ، ریه هایت پلمپ می شوند. با ولع فضا را چنگ می زنی اما نفسی بالا نمی آید. تصورش هم وحشتناک است. چند ثانیه پیش مشکلی نداشتی بعد می فهمی باران پاییز از راه رسیده است. این حال چندین هزار شهروند اهوازی طی هفت هشت سال اخیر در اولین باران زیبایی پائیزی است.
البته سال هاست که دیگر زیبا نیست اینجا نه پاییز و نه باران آغازینش ، پاییز هم در اهواز به سرنوشت غم انگیزی دچار شده مثل خیلی از زیبایی های دیگر در بلک لیست شهرقرار گرفت.
پاییز و آغاز نفس تنگی های اهواز
پاییز 91 آغاز این بحران بود و تلاش مسولین هم از همان سال استارت می خورد انبوهی از جلسات شکل می گیرد ،تلاشها به ثمر نمی نشیند. پاییز 94 تعداد مراجعه کنندگان به مراکز درمانی در چند روز به بیش از 17 هزار نفر می رسد. تلاش مضاعف می شود و تعداد جلسات از اعداد مراجعه شوندگان بالا می زند. جلسات نتیجه نمی دهد. علت هر چه باشد نمی تواند گازهای فلر و آلودگی نفتی و گازی و صنایع نیشکر و صنایع فولاد و آلایندهای دیگر صنعتی باشد. استدلال هم این است که این صنایع 100 سال است در خوزستان فعالند اما مشکلات تنفسی در آستانه پاییز چند سال است به وجود آمده است ، جلسات شدت می گیرد.
متهم واقعی تنگی نفس
سال 94 مضنون اصلی توسط مسولین اعلام و انگشت اتهامشان به سوی درخت کونوکارپوس نشانه رفت.رئیس وقت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز علت را نوعی آلرژی فصلی با منشا پولن های گیاهی که مصدرش کونوکارپوس بود. اسماعیل ایدنی معتقد بود که در زمان بارندگی با مرطوب ومتورم شدن کاسه برگ ها و ترکیدن آنها به طور ناگهانی مقادیر زیادی گرده گیاهی حساسیت زا در هوا منتشر می شود.
صدای اره ها در گوش شهر می پیچد
حالا چند سال است که قدوم پاییز را صدای اره های کارگران شهرداری به شهر نوید می دهند. اره هایی که از تیر ماه به جان درختها می افتد و در گوشه و کنار شهر قلع و قمش می کنند.
دیروز مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: شهرداری اهواز به تعهد خود مبنی بر هرس درختان کونوکارپوس عمل کرده اند و انبوهی از این درختان در اهواز هرس شده اند. محمد جواد اشرفی اما تاکید می کند که منشاء این آلودگی هنوز مشخص نشده.
28 مهر اولین باران پاییزی 400 نفر را روانه بیمارستان کرد.روز یکشنبه 28 مهر باران خفیفی در کوشه کنار اهواز باریدن می گیرد و 400 نفر را راهی مراکز درمانی ميكند به دنبال بارندگی ها 4 آبان مدير روابط عمومي دانشگاه علوم بزشكي اهواز از مراجعه 600 نفر به اوژانس هاي بیمارستاني زير نظر مجموعه علوم بزشكي اهواز خبر مي دهد.
موج بارش در آبان ماه.
شماره هواشناسی را می گیرم . مدیر کل هوا شناسی استان خوزستان،محمد سبزه زاری می گوید: آبان ماه بارندگی ها بیشتر از نرمال خواهند بود ،خبر خوبی است اگر اهوازی نباشی یا اگر آبان ماهی از فصل پاییز نبود ،فصل پاییز.....
فصل قشنگی بود،منتظرش بودیم همیشه ،منتظر بارانش تا ما را از داغی تابستان گرم خلاص کند. یادم می آید از رنگهایش می نوشتیم و برگ ریزانش وقتی این فصل موضوع انشایمان بود. خدا کند حالا موضوع انشای دانش آموزان اهوازی نباشد ،چه می نویسند. از اطلاعیه علوم پزشکی که توصیه می کند پنجرها را بروی باران پاییز خوب چفت کنید یا از آسم یا از آژیرهای آمبولانس هایی که در اولین باران در شهر هراسان و سرگردان بیماران تنفسی را جابجا می کنند یا از کونوکارپوس هایی که شهرداری اهواز از آن ته دنیا به جانمان انداخته است.
سارا سعادت فر شهروند اهوازی می گوید: چرا شهرداری اهواز در انتخاب گونه های گیاهی وارداتی دقت و تدبیر ندارد ،این دانشجوی رشته کشاورزی می افزاید طبیعت خوزستان سرشار از گونه های گیاهی بومی است. نخل، درخت سدر، توت و انجیر که در برابر گرما و خشکی سازگار و مقاومند و بعد معترضانه ادامه می دهد اگر می گویند کونوکارپوس به تنهایی عامل بیماری مشکوک تنفسی اهوازی هاست. پس چرا فضای سبز اهواز را با این گیاه اشباع کردنند تا این بیماری مبهم و شوم سلامتی شهروندان اهواز را دستخوش تغییر کند.
اتهام بجا نیست
اما مخالفان این فرضیه هم کم نیستنند. دکتر مهرانگیز چهرازی عضو هیات علمی دانشگاه چمران معتقد است کنوکارپوس می تواند در پاکسازی خاک از آلودگی نفتی و پاکسازی هوا گزینه مناسبی باشد.
او می گوید: با وجود صنایع آلاینده بسیار در اطراف اهواز به ویژه تاسیسات نفتی این مسله قابل قبول نیست که این درخت تنها علت بروز مشکلات تنفسی در اهواز است. او می افزاید: اظهار نظر قطعی در این باره نیاز به مطالعات بیشتری دارد.
این عضو هیأتعلمی گروه باغبانی دانشگاه شهید چمران گرده کنوکارپوس را آلرژی زا نمی داند و بر این باور است که این درختان در اهواز به صورت مکرر هرس می شوند و اصلاً به مرحله بذر دهی و گرده افشانی نمی رسند که بتوان آنها را عامل اصلی آلرژی زایی شهروندان عنوان کرد.
از دانشگاه شهيد چمران به سمت خانه مي روم. راننده صدای رادیو را بالا می برد مجری از پاییز و رنگهایش و زیباییهای رویایی و اسرار آمیزش می گفت. هر کجا باشد آن اهواز نیست، شیشه را پایین می آورم نگاهی به آسمان می اندازم ریز گرد و درشت گرد که نباشد ردپای دود مشعلهای نفتی که اهواز را محاصره کرده اند را می توانی ببینی. این ور و آن ور در آسمان تاب می خوردنند. و از زیر تکه ابرها به آخرین کونوکارپوس هایی که از دست کارگران شهرداری قِصِر در رفته بودنند و حالا زیر دست اره های آنها سیلی می خوردنند و شکنجه می شدند . نگاه می کردنند. در هوا می جستنند و موج می زدنند ، شکلک در می آوردنند، انگار می خواهند حرص این زبان بسته ها را در بیاورند .
هوا شرجی است بوی نامطبوع (ویناس )الکل سازی در بستر شهر جا خوش کرده، تا در شب به اوج برسد ،چقدر این مجری حرف می زند، خودش هم انگار خسته شده است نفس می کشد و ترانه سیروان خسروی پخش می شود.....
آهای باران پاییزی .....کی گفته تو غم انگیزی........
* خانم شتیتی